Värmeproblem trots bergvärme

Emil Fhärm från Piteå fick värmeproblem i sitt nybyggda hus, trots bergvärme.

2012 byggde Emil Fhärm ett snyggt hus i Piteå på 330 kvadratmeter och installerade vattenburen golvvärme med bergvärme med en betongplatta som fortsatte utanför huset. Den stora betongplattan ställde till det så pass mycket att kylan letade sig in i huset och kylde ner golven. Bergvärmepumpen orkade helt enkelt inte med. 

 

Emil kontaktade Infracomfort 2015 som tog sig an uppgiften och kom med en lösning. InfraComfort installerade 13 st Lite630 infravärmepaneler i taket längst med ytterväggarna. 

 

Minskad elförbrukning förvånade

Både Infracomfort och Emil förväntade sig att elförbrukningen skulle öka en aning eftersom installerad effekt ökade, men resultatet visade sig att förbrukningen gick ner istället och Emil gjorde en besparing. Emils bergvärmepump kunde jobba som den skulle och infrapanelerna såg till att golven blev varma även längs med ytterväggarna.
 

InfraComfort installerade också infravärmepaneler i Emils garage. Det är optimalt att installera infrapaneler i garage eftersom dom driver bort fukt och håller golvet torrt.

”Vårt nybyggda hus hade vattenburen golvvärme med bergvärme. Betongplattan gick utanför huset vilket kylde ner golven och bergvärmen orkade därför inte värma golven 1m från yttervägg. InfraComfort ger oss nu äntligen varma golv ända ut mot ytterväggen. Vi hade väntat oss en ökad elförbrukning, men det blev precis tvärtom! Fungerar över förväntan!”

Emil Fhärm


Byggår: 2012

Tidigare värmesystem: Bergvärme + golvvärme

Antal m²: 330m²

Antal infrapaneler: 13st, delar av huset + garage

Isolering: Mineralull – Vägg 300mm – Tak 450mm

Tidigare förbrukning*: 20.240kWh/år

Nuvarande förbrukning*: 18.020kWh/år

*exkl varmvatten och hushållsel


Hur kan infrapanelerna spara energi?

Liksom vanliga el-element drar våra paneler 1 kW ström och ger 1 kW värme. Men till skillnad från ett element behöver panelen inte konstant vara aktiv för att behålla värmen i rummet. Detta tack vare infravärmens förmåga att lagra värmen i ytor och material som golv, väggar och möbler. Panelen kan därför stängas av emellanåt utan att värmen i rummet går förlorad och vi kan spara på driftkostnaden.

Ett traditionellt el-element är vanligtvis aktiv dubbelt så länge som våra infravärmepaneler. Med panelerna kan du minska din energiförbrukning med upp till 70 % och på så sätt spara på både el-räkningen och jordens resurser.


Behöver du hjälp med värmeproblem?

Har du också problem med värmen hemma? Tveka då inte att ta kontakt med oss och se om Infrapaneler kan vara en lösning för att värma ditt hem.
Ring oss på 0771-810 100 eller maila till [email protected], så hör vi av oss inom kort. Det går också bra att använda chatten!