Kompletterade bergvärmen med infrapaneler

Emil Fhärm från Piteå fick värmeproblem i sitt nybyggda hus, trots bergvärme. På grund av felkonstruktion i isoleringen klarade inte bergvärmen av att få upp värmen i huset.

 

2012 byggde Emil Fhärm ett snyggt hus i Piteå på 330 kvadratmeter och installerade vattenburen golvvärme från bergvärme med en betongplatta som fortsatte utanför huset. Den stora betongplattan ställde till det så pass mycket att kylan letade sig in i huset och kylde ner golven. Värmen från bergvärmepumpen gick därför förlorad även fast pumpen gick på högsta aktivitet. 

 

För att slippa ytterligare en renovering på huset letade Emil efter en alternativ lösning på värmeproblemet. InfraComfort tog sig an uppgiften och åtgärdade problemet med hjälp av infravärmepaneler. InfraComfort installerade 13 infravärmepaneler (Alu Lite 630) i taket längst med ytterväggarna för att motverka kallraset. 

Infrapanel i sovrumstaket

Minskad elförbrukning förvånade

Både Infracomfort och Emil förväntade sig att elförbrukningen skulle öka en aning eftersom installerad effekt ökade, men resultatet visade att förbrukningen gick ner istället och Emil gjorde en besparing. Emils bergvärmepump behövde inte stå på full effekt längre och infrapanelerna förhindrade kallraset och såg till att golven blev varma även längs med ytterväggarna.

InfraComfort installerade också infravärmepaneler i Emils garage för att driva bort fukt och hålla golvet torrt.

”Vårt nybyggda hus hade vattenburen golvvärme med bergvärme. Betongplattan gick utanför huset vilket kylde ner golven och bergvärmen orkade därför inte värma golven 1m från yttervägg. InfraComfort ger oss nu äntligen varma golv ända ut mot ytterväggen. Vi hade väntat oss en ökad elförbrukning, men det blev precis tvärtom! Fungerar över förväntan!”

Emil Fhärm

 


Hur kan infrapanelerna spara energi?

Fördelen med en infrapanel från InfraComfort är att den inte konstant behöver vara aktiv för att behålla värmen i rummet. Detta tack vare infravärmens förmåga att lagra värmen i ytor och material som golv, väggar och möbler. Panelen kan därför stängas av emellanåt utan att värmen i rummet går förlorad och vi kan spara på driftkostnaden.

 

Läs mer om hur infravärme fungerar

Infravärmepaneler i taket

Har du också problem med värmen hemma?

Ring oss på 0771-810 100 eller maila till [email protected], så hör vi av oss inom kort. Det går också bra att använda chatten!

Byggår: 2012

Tidigare värmesystem: Bergvärme + golvvärme

Antal m²: 330

Antal infrapaneler: 13, delar av huset + garage

Isolering: Mineralull – Vägg 300mm, Tak 450mm

Tidigare förbrukning*: 20,240 kWh/år

Nuvarande förbrukning*: 18,020 kWh/år

*exkl varmvatten och hushållsel