Så får du dina infrapaneler så klimatsmarta som möjligt

Valmo

Att tänka till kring kring miljö och klimat har aldrig varit så aktuellt som nu. Vi börjar på allvar känna av klimatförändringarna och många funderar på vad man kan göra själv för att hjälpa miljön på rätt väg. Efter att du har installerat dina infravärmepaneler finns det några råd du kan följa för att dem ska drivas så klimatsmart som möjligt.

Välj el märkt med Bra Miljöval

Eftersom infravärmepaneler från InfraComfort drivs av el kan det första steget mot minskad klimatpåverkan vara att se över ditt elavtal och se till att välja el från förnybara källor. Är elen dessutom märkt med Bra Miljöval tar produktionen hänsyn till ytterligare miljöaspekter och garanterar att din förnybara el har höga miljökrav.

El med Bra miljöval låter fiskar vandra fritt vid vattenkraftverk, ser till att vindkraften inte stör fågelområden och erbjuder biobränslen från hållbar skogsavverkning.

Det är viss skillnad på miljömärkt el och ursprungsmärkt el, vilket lite slarvigt ofta benämns som ”grön el”. Ursprungsmärkt (grön) el talar endast om energikällan elen kommer ifrån utan att ställa specifika miljökrav. Förutom hårda miljökrav bidrar el märkt med Bra Miljöval dessutom till att stötta projekt för att reparera miljöskador och minska elförbrukningen genom energieffektivisering. För varje kilowattimme avsätts pengar till olika miljöprojekt.

Bra miljöval

Bra Miljöval

  • Ställer krav på att den förnybara energin även tar extra hänsyn till miljön, växter, djur och människor.
  • Du minskar ditt klimatavtryck.
  • Bidrar till minskad efterfrågan på el med hög miljöbelastning som fossil-el och kärnkraft.

Det är upp till olika energibolag vad det kostar att övergå till el med Bra miljöval, men det behöver inte vara mycket dyrare än ditt nuvarande elavtal. Oftast blir det bara någon procent dyrare med miljömärkt el; i en lägenhet några tior dyrare per år, och i ett hus några hundralappar.

Vill du veta mer om vilka miljökrav Bra Miljöval ställer på olika energikällor? Eller vilka elbolag som erbjuder miljömärkt el? Det hittar du hos Naturskyddsföreningen.

Gå ett steg längre med solceller

Att bli självförsörjande på el med hjälp av solceller minskar rejält ditt klimatavtryck och kan dessutom vara ekonomiskt fördelaktigt i slutändan. Målet är att producera lika mycket el som man förbrukar vilket kan vara lite knepigt. Enklast är om du låter ditt elbolag hantera ditt överskott och underskott under året och hjälpa dig att lagra och leverera elen när du behöver det.

Satsa på fjärrstyrning

Allra bäst för klimatet är att minska energianvändningen. Genom att satsa på att smidigt kunna fjärrstyra InfraComforts infravärmepaneler med mobilen blir det enklare att få full kontroll på värmeregleringen. När du har kopplat upp dina termostater till mobilappen kan ditt värmesystem känna av när du är närvarande i bostaden eller inte. På så sätt får du en smart närvarostyrning som sänker temperaturen när du inte är hemma och sedan börjar höjas när du närmar dig huset. Ett enkelt sätt att minska energikonsumtionen och spara el utan att du behöver tänka på det.

Fjärrstyrning till dina infravärmepaneler får du genom att köpa till Fjärrstyrning HUB och ladda ner gratisappen Heatmiser neo. HUB för fjärrstyrning hittar du här.

Nattsänkning

Ett annat sätt att spara energi, med eller utan fjärrstyrning, är genom att regelbundet nattsänka värmen. Det är möjligt att sänka panelernas aktivitet under natten utan att det blir kallt eftersom InfraComforts värmepaneler effektivt lagrar värmen i rummets ytor och material.

Sänker du temperaturen med vanliga värmesystem, till en lufttemperatur på exempelvis +17 grader, kommer alla material runt om att bli flera grader kallare än så. När du sedan vill höja temperaturen i luften till +21 grader igen måste luften först värma alla material vilket tar tid och är otroligt energikrävande. Med våra infravärmepaneler kan du både sänka värmen under natten, och under dagtid när ingen är hemma, utan att panelerna behöver kämpa för att få upp värmen i rummet igen.