Sju vanliga frågor om infravärme

Många känner nog till de terrassvärmare med infravärme som brukar finnas på uteserveringar, men visste du att infravärme med fördel även kan användas för att värma upp din bostad? Vi ger svar på sju vanliga frågor vi får om infravärme.

Är infravärmepaneler och infravärmare samma sak?

Nej, infravärmepaneler från InfraComfort bör inte liknas vid de infravärmelampor som ofta finns på till exempel uteserveringar. Dessa lampor passar bättre till altan eller öppen balkong än till att värma upp ett helt rum.

Infravärmepanelerna, kalla det för infra-element om du vill, används inomhus för att värma upp bostäder och drar mycket mindre energi än en infravärmelampa.

Den största nackdelen med infralampor är att de drar mycket energi och är dyra i drift. De blir också väldigt varma och ger en riktad värme till en liten yta. Därför kan det kännas obekvämt att ha dem hemma då utrymmet blir indelat i varma respektive kalla zoner och det kan kännas obehagligt varmt i närheten av lampan. Med infravärmepaneler får du istället en jämn och behaglig värme i rummet utan att panelen känns för varm.

Blir det lika obehagligt varmt under en infravärmepanel som under terrassvärmare?

Nej, värmen från panelen ger inget obehag. Du upplever snarare att golvet avger en härlig värme. Under tiden panelen är aktiv kan man känna svag värme från panelen.

Är den infraröda strålningen från infravärme farlig?

Nej, den är absolut inte farligt. Exempelvis använder man infravärme på BB för att värma nyfödda spädbarn och våra infravärmepaneler har installerats på både sjukhus och äldreboenden. Alltså helt ofarlig strålning.

Kan jag använda infravärme i badrum och våtutrymmen?

Ja, våra infravärmepaneler går utmärkt att använda i badrum. Du kan få dem som vanliga paneler, som spegel eller som handukstork!

Vad är det för skillnad mellan infravärmepaneler och vanliga element?

Vanliga element bygger på att hetta upp luften så pass mycket att luften börjar rotera i rummet. Luften som kommer ur elementet är ofta 40 till 70 grader varm för att lyckas värma luften till 21 grader.

Våra infravärmepaneler värmer upp alla ytor istället för luften. Ytorna värmer i sin tur upp rummet. Det ger en jämn och behaglig värme som håller sig länge i rummet. Eftersom material kan lagra värme på ett sätt som inte luft kan, behöver infravärmepanelerna inte ständigt vara på. De kan stängas av emellanåt utan att värmen går förlorad. På så sätt sparar du både på elräkningen och på jordens resurser! Ett traditionellt el-element är vanligtvis aktiv dubbelt så länge som infravärmepaneler från InfraComfort.

Till skillnad från element torkar infrapanelerna också upp fukt från material samtidigt som luftfuktigheten i rummet behålls så att luften inte blir torr att andas.

Vilken energikälla använder infravärmepaneler?

Panelerna drivs med elektricitet. InfraComfort har paneler i olika styrkor, från 200 Watt till 1200 Watt.

Är infravärmepaneler dyra i drift?

Nej, faktiskt inte! Eftersom värmen lagras så pass effektivt i rummets ytor måste inte panelerna vara på hela tiden och du sparar på elräkningen. Jämfört med el-element används 50-70% mindre energi med infrapaneler.